Novetats de l'Associació

Els càmpings gironins inverteixen 45MEUR per ser encara més sostenibles i consolidar l’aposta per l’especialització

 El sector del càmping a les comarques gironines viu en constant evolució fins a convertir-se en autèntics resorts amb uns serveis de gran qualitat adaptats a les exigències del mercat, amb un gran respecte per l’entorn, una gestió moderna i sostenible i on el visitant pot viure experiències innovadores. Per poder continuar amb aquest posicionament, els 73 càmpings que formen part de l’Associació de Càmpings de Girona (ACG) han invertit aquesta temporada més de 45 milions d’euros .

Miquel Gotanegra, president de l’ACG  explica que “aquest any seguim invertint per millorar la qualitat de les instal·lacions, per seguir avançant en la sostenibilitat ambiental, per continuar aportant experiències innovadores als nostres visitants i, sobretot, per consolidar la gran aposta per l’especialització que vam iniciar fa dos anys”. “En els últims cinc anys hem invertit  150 MEUR”, afegeix Gotanegra.

Un dels aspectes que més s’està treballant en els càmpings gironins és en la sostenibilitat mediambiental per continuar avançant en la línia d’un turisme responsable, d’anar implementant mesures que contribueixin a reduir l’efecte del canvi climàtic i fer-ho en consonància amb la consciència de molts dels visitants de respecte per l’entorn. I també perquè  molts establiments es troben a la costa o en paratges únics i parcs naturals. En aquest sentit s’han fet millores en les canalitzacions d’aigua per integrar-les més en l’entorn, construccions de carrils bici, adquisició de vehicle elèctrics o instal·lacions de plaques fotovoltaiques per subministrar energia a les instal·lacions.

Primer càmping d’Espanya amb bungalous autosuficients

La Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, ha instal·lat aquesta temporada  39  bungalous ecològics i sostenibles  distribuïts en dues àrees. Cadascun dels bungalous té una bateria amb deu plaques fotovoltaiques que acumulen energia i la transformen en electricitat, convertint-se, d’aquesta manera, en el primer càmping de l’Estat espanyol amb bungalous autosuficients. Es tracta d’un innovador sistema d’energia compartida inspirat en el model alemany, segons el qual l’energia que sobra no es llença sinó que l’aprofiten la resta d’instal·lacions del càmping.

Els bungalous, de 74 metres quadrats i amb totes les comoditats, tenen una capacitat per a sis persones i han estat construïts a Catalunya.  A més, cada un d’ells disposa de connexió exterior de càrrega per a cotxe elèctric i  compta amb un sistema de façanes ventilades per tal de conservar la temperatura a l’interior del bungalou.

A més, l’establiment ha obert un espai amb piscines creades amb material sostenible i totalment integrades en el medi.

El 50% dels càmpings gironins tenen centre de lleure propi

Una altra de les principals línies de les inversions efectuades enguany als càmpings gironins és per continuar amb la gran aposta del sector per l’especialització. Actualment el 50 per cent dels càmpings que formen part de l’Associació tenen un centre de lleure propi. Hi ha quatre establiments que compten amb un centre de busseig; una vintena tenen centres de caiac, paddle surf, o windsurf; una vintena més tenen un centre de bed&bike i el càmping Bassegoda Park d’Albanyà compta amb un centre astronòmic a les seves instal.lacions.

El càmping Sant Miquel, de Colera,  va ser un dels pioners en l’especialització. Compta amb un centre de busseig propi per poder practicar activitats nàutiques a les dues reserves naturals que hi ha a la zona: el Parc Natural del Cap de Creus i la Reserva Marina de Banyuls-Cerbere. L’establiment ha dut a terme recentment una important inversió per potenciar aquest centre de busseig: ha adquirit dues embarcacions, una de 50 places amb un ascensor i dutxes d’aigua calenta; i una altra de 20 places. A més, disposa de dues bases nàutiques que ofereixen practicar kayak, snorkel, i paddle surf entre d’altres . El càmping  Sant Miquel disposa d’una àrea amb una desena de bungalous amb una decoració específica d’elements marins. També ha destinat una zona amb una vintena de bungalous on es recrea la vida d’un poble de pescadors amb diversos elements característics d’aquesta activitat com ara les cordes  i les xarxes que fan servir els  pescadors. A més, aquesta temporada han estrenat un nou espai aquàtic amb tres piscines i tobogans i una nova àrea de bungalous Premium.

Allotjaments de gran qualitat

Altres millores que s’han dut a terme aquesta temporada van adreçades als allotjaments  per tal de diversificar les tipologies seguint l’aposta per la qualitat i no la quantitat i la recerca de noves experiències  del sector  cap al glamping, una tendència que cada vegada va a més .  Per exemple,  l’Eurocamping, de Sant Antoni de Calonge, ha reforçat l’aposta pel glamping  que ve duent a terme els últims anys i enguany ha  instal·lat 14 nous bungalous de gran qualitat amb piscina i spa privats.  Són bungalous de 60 m2, totalment equipats i  amb una àmplia terrassa que estan situats en un espai propi dins el càmping amb un entorn enjardinat que ofereix un ambient de desconnexió i de contacte amb la natura.

D’altra banda, en els càmpings gironins també s’han fet millores en noves zones tematitzades amb piscines i àrees de lleure, en la creació de zones esportives o mini clubs per als més petits . I en les recepcions, espais comuns, zones específiques per a les mascotes, parcs infantils o restaurants, en les connexions a Internet amb xarxes de fibra òptica, i en l’accessibilitat per les persones amb mobilitat reduïda

23 càmpings amb la màxima qualificació i 17 amb segell de qualitat mediambiental

La constant aposta realitzada pels establiments gironins segueix donant els seus fruits: 23 càmpings de la demarcació han rebut enguany la màxima qualificació que concedeix una de les principals associacions europees del sector, l’holandesa ANWB. I 6 càmpings gironins han estat premiats amb el prestigiós TopCamping ( 19 a Espanya) d’entre els gairebé 10.000 inspeccionats a tot Europa.

D’altra banda, 17 càmpings de les comarques gironines ( el 20% de les places que el sector ofereix a la demarcació) disposen de segells de qualitat mediambiental com ara els certificats EMAS, ISO, o l’ Starlight Dark Sky que té el Bassegoda Park, d’Albanyà (l’únic a l’Estat espanyol)  i el Biosphere Responsable Tourisme amb que compta el càmping Begur , (també el primer d’Espanya). A més,  Les Medes, de l’Estartit,  va ser el primer càmping de tot l’Estat en obtenir un  distintiu mediambiental.

També et pot interessar