Novetats de l'Associació

Es presenta l’estudi “Turisme d’autocaravana en temps de COVID”

L’equip del Laboratori Multidisciplinari de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona, format pels investigadors Dr. Marc Grijalvo, Dr. Lluis Mundet, i el Sr. Jaume Marín; ha presentat aquest divendres 6 de novembre les conclusions de l’estudi “Van Tourism in Covid Time“. Mitjançant més de 400 entrevistes a la Costa Brava durant els mesos d’estiu, l’estudi posa llum a un perfil de turista poc estudiat i ha servit per trencar amb molts dels tòpics que mitificaven el perfil de turista que viatja en autocaravana i camper.

Malgrat que el turisme en camper o autocaravana és habitual en molts països europeus, no ha estat fins als últims anys que aquesta modalitat turística ha començat a registrar una tendència a l’alça en el panorama català. L’any 2014 es van registrar a Catalunya un total de 1.500 matriculacions de vehicles camperitzats, i el 2019 se’n van registrar 9.000, fet que suposa un increment del 500 %. Amb l’arribada de la pandèmia el nombre de turistes que prefereixen aquesta modalitat ha seguit creixent i sembla que la tendència a l’alça es comença a consolidar.

Segons l’estudi, el perfil predominant dels turistes que viatgen amb autocaravana són famílies amb estudis universitaris i amb un poder adquisitiu alt. Amb aquest fet, queda demostrat que la majoria de viatgers no escull aquesta modalitat per falta de capacitat adquisitiva, sinó pels seus valors associats a la llibertat, i motivats principalment per la recerca de la tranquil·litat, el benestar, el contacte amb la naturalesa i les estades en família.

Un altre punt a destacar, és que al voltant del 80 % de les pernoctacions que realitzen els autocaravanistes, es duen a terme en càmpings, i només el 20 % es realitzen fora d’aquests. Acostumen a combinar el punt d’allotjament en funció de les necessitats i l’oferta que ofereix la destinació on es troben.

Per altra banda, semblava que la situació d’emergència sanitària provocada per la COVID-19, hauria motivat al turista a escollir aquesta manera de viatjar. Això no obstant, el 99,3% de les persones entrevistades van manifestar que trobant-se o no en situació de pandèmia, l’any que ve tornarien a fer les vacances amb autocaravana. Al mateix temps, només un 5 % va considerar rellevants els elements vinculats a la seguretat sanitària a l’hora de triar la manera de viatjar. No obstant això, el 30 % de les persones enquestades afirmen que van viatjar a la Costa Brava per la proximitat de la destinació respecte al lloc de residència, en una situació pre-pandèmia haurien escollit una altra destinació.

Per últim, l’estudi fa palès de la necessitat de replantejar la gestió turística de les destinacions pensant amb un segment turístic a l’alça i que cal entendre bé per evitar la massificació i la saturació d’alguns punts del territori. Tanmateix, posa de manifest que cal fer una aposta amb aquest perfil de turista perquè compleix amb els valors de desconcentració, desestacionalització, diversificació i despesa necessaris i estratègics, fixats en el Pla de Màrqueting de Catalunya.

Des de l’Associació de Càmpings de Girona es valora molt positivament l’elaboració d’aquest estudi perquè aporta informació acadèmica rellevant del sector càmping a les comarques gironines. A més, s’espera que l’estudi serveixi per confirmar la necessitat d’ordenar i legalitzar tots els espais on acollir els turistes que viatgen en camper i autocaravanes, tal com diu el Nou Reglament de Turisme.

👉 Enllaç a l’estudi

També et pot interessar