Novetats de l'Associació

Segona edició de les jornades “Conviure amb capacitats” al càmping Bassegoda park

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va acollir divendres 9 de març  la presentació de les II Jornades Conviure amb Capacitats. Després de recaptar 770 euros l’any passat i aplegar més de 150 participants en la seva primera edició, Conviure amb Capacitats avança en el camí de la consolidació com a referent anual a les comarques gironines en el tractament de la discapacitat.

Conviure amb Capacitats es planteja entorn de les històries de superació i la capacitat de resiliència de les persones per tractar les capacitats (que no discapacitats) des d’una perspectiva constructiva i sempre integradora. Les Jornades tindran lloc el cap de setmana del 17 i 18 de març de 2018 al càmping Bassegoda Park, a Albanyà (Alt Empordà, Girona), complex de bungalous enmig del PEIN de l’Alta Garrotxa.

L’acte de presentació de les Jornades va comptar amb la presència de l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas; el gerent del Bassegoda Park, Esteve Guerra; i dos dels organitzadors de Conviure amb Capacitats, Mar Casas i Lluís Ayats.

Esteve Guerra parlava del naixement de la iniciativa. «Es trobava a faltar un punt de trobada de famílies» que tenien relació amb la discapacitat de manera directa o indirecta. A més, els ponents van insistir que les Jornades són d’assistència gratuïta, i són tan constructives per a persones vinculades amb el món de la discapacitat com enriquidores per a persones que no. Atesa la bona acollida de les Jornades l’any passat, «afrontem aquesta edició amb il·lusió ampliada», acabava Guerra.

Mar Casas, una de les alma mater de les Jornades, plantejava la filosofia de Conviure amb Capacitats: «durant molt de temps, les persones amb discapacitat s’han entès com un col·lectiu que pateix sense remei». I, precisament, la voluntat de les Jornades és fer visible diverses històries de superació del col·lectiu, que és ric i divers, i demostrar que, de capacitats, no els en falten. En altres paraules, «aconseguir un canvi positiu en la imatge social del col·lectiu dels discapacitats […] Obviar aquesta realitat és mentir-nos a nosaltres mateixos com a societat», seguia Casas.

Lluís Ayats, participant de les I Jornades Conviure amb Capacitats, va implicar-se de tal manera que aquest any forma part de l’organització. «Per què deixar que m’ho expliquin quan en puc formar part?», comentava Ayats.

La finalitat social de les jornades també hi és present enguany. El Bassegoda Park donarà el 20% de la recaptació en concepte de pernocta d’aquell cap de setmana a l’associació ALTEM. S’hi afegeix el restaurant Agumas (dins les instal·lacions del Bassegoda Park), que destinarà 1€ de cada menú servit en el marc de les Jornades. Finalment, els diners recaptats es destinaran a la Fundació ALTEM, entitat de referència en l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual de l’Alt Empordà amb més de 40 anys de trajectòria.

Novetats del 2018

Durant el cap de setmana del 17 i 18 de març es comptarà amb ponències de persones relacionades amb el món de la discapacitat que es combinaran amb tallers, jocs i activitats de lleure obertes a tots els participants i orientades en un sentit constructiu i integrador. L’única activitat que repeteix de l’any passat és la de Maquillatge de cicatrius, impartida per Jan Millastre (Kreamics) que va ser un èxit rotund el 2017.

Els organitzadors de les Jornades també tindran el seu intercanvi d’impressions i històries. Serà l’última activitat de les jornades, diumenge al migdia, en una taula rodona dinamitzada per la periodista Clara M. Clavell, qui va ser ponent l’any passat.

A més, repeteix la iniciativa de l’espai-mercat de Conviure amb Capacitats, mitjançant el qual diverses associacions o entitats assistents poden oferir els seus serveis o productes i difondre la seva tasca i objectius.

També et pot interessar