Tornar enrere

30 de setembre de 2022

El congrés dels càmpings gironins aposta per potenciar la sostenibilitat davant la crisi energètica

La 4ª edició del Girocamping PRO, el congrés de referència del turisme a les comarques gironines i del càmping a Catalunya, que s’ha celebrat al Teatre Municipal el Jardí de Figueres, constata que cal potenciar la sostenibilitat en el sector com  a via per fer front a la crisi energètica. La trobada, organitzada per l’Associació de Càmpings de Girona, ha reunit experts de primer nivell per analitzar els reptes de present i futur del sector en aquest context i oferir eines i estratègies perquè els càmpings puguin ser cada vegada més sostenibles. Hi han assistit més de 300 professionals del sector turístic i una vintena d’empreses amb espais per dur a terme activitats de networking.

La inauguració del congrés ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer; iel president de  l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

El president de l’Associació de Càmpings ha destacat durant el seu parlament la bona resposta que hi ha hagut en aquesta quarta edició del congrés que ha superat les perspectives previstes en nombre de participants. “ Estem molt contents perquè s’ha consolidat com el congrés de referència del turisme a les comarques gironines”, ha explicat Miquel Gotanegra.

Gotanegra també ha manifestat que “malgrat que  aquest any hi hagut una bona temporada turística pel que fa a l’ocupació, cal tenir en compte que la inflació que s’ha produït no s’ha aplicat als clients i que els resultats dels comptes de les empreses  no seran equivalents als dels anys 2018 i 2019”. “Per tal d’intentar reduir costos cal adoptar mesures, com són abaixar consums energètics i consum d’aigua, tenir cada cop més plaques solars i tèrmiques i potenciar l’estratègia digital. Els càmpings fa molts anys que inverteixen per ser més sostenibles i aquesta és la via que cal potenciar encara més en el context econòmic actual”, indica. “Es tracta d’un camí de transformació molt important i d’un gran repte. La formació en aquest àmbit és bàsica i en el congrés hi apostem del tot”, afegeix el president de l’entitat. En aquest sentit, Gotanegra ha reclamat a les administracions “agilitat en els permisos per poder instal·lar d’una forma més ràpida plaques fotovoltaiques als establiments;  i també agilitat a les companyies elèctriques en les tràmits per poder fer les descàrregues de l’excedent d’energia a la xarxa.

L’alcaldessa de Figueres ha indicat que “el sector turístic sempre tindrà com a còmplice la ciutat de Figueres”. “Estem treballant fort per consolidar una oferta turística durant tot l’any, imprescindible per l’anhelada desestacionalització”, ha afegit.

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha manifestat que “el sector dels càmpings gironins ha tingut un pes destacable en la recuperació i creixement de l’activitat turística al nostre país després de la pandèmia”. Miquel Noguer remarca que “dels 15 milions de pernoctacions registrades en els establiments d’allotjament turístic reglat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona entre juny i agost de 2022, més de 7 milions han estat estades registrades en els establiments de càmping, dada que posa de manifest la importància que té aquest sector dins la indústria turística de la demarcació”.  El president Noguer també ha destacat que “es meritori el dinamisme i la competitivitat que mostra el sector dels càmpings ja que any rere any segueix invertint en equipaments i infraestructures, innovant en projectes a favor de la sostenibilitat i apostant per la qualitat de manera transversal i tenint sempre present el seu actiu més important, els treballadors, i en conseqüència impulsant ara el projecte pioner Campmaster”.

Les principals organitzacions europees al Congrés

Al congrés, que enguany ha canviat d’ubicació per acostar-se al conjunt de les comarques gironines  -fins ara se celebrava a Girona-  destaca la participació en el Fòrum dels representants de les principals organitzacions europees del sector: Uwe Frers, director general de  l’ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club); Erik Spliet, representant de l’ANWB (Royal Dutch Touring Club); i Frank Jakobs, directiu d’ACSI (Auto Camper Service International) que han  reflexionat sobre els reptes de present i futur dels càmpings .El debat ha estat moderat pel Dr. Jaume Marín, professor i consultor turístic. També hi ha participat la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech.

Els ponents han coincidit en assenyalar que la sostenibilitat en el sector del càmping és bàsica per reduir els costos energètics. Han assegurat que la demanda d’una oferta sostenible  cada vegada va a més,  sobretot per part dels joves. A més, consideren que el turista també ha de ser responsable de la sostenibilitat i que els governs han d’aplicar polítiques per promoure-la. Per altra banda,  han recomanat que el sector apliqui estratègies per motivar als clients a ser més responsables des del punt de vista ambiental i que cal potenciar la digitalització. La directora general ha destacat la importància del sector a Catalunya i la voluntat de construir un turisme positiu per al desenvolupament local, sostenible i de qualitat.

El programa ha inclòs també la presentació del Campmaster, el primer màster europeu en gestió sostenible de càmpings, en el qual participa l’Associació de Càmpings de Girona i que referma el lideratge dels càmpings gironins en la sostenibilitat del sector. El Campmaster s’ha impulsat conjuntament amb  la Universitat de Girona, la Universitat de Ciències Aplicades de Breda (Països Baixos), figurant com a partners també  The Leading Camping & Caravaning Parks of Europe i la Unió Nacional de Càmpings de Croàcia.

Al matí, la responsable d’Avaluació i Verificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mar Sans, ha parlat de la importància d’aconseguir l’etiqueta ecològica de la UE, Ecolabel, i ha animat a les empreses del sector a optar-hi. En aquesta línia, la subdirectora general de Desenvolupament Turístic Territorial, Carme Rubió, ha presentat el programa d’ajuts d’eficiència energètica de la Generalitat al qual s’hi poden acollir els establiments. Per altra banda, la Dra. Natàlia Ferrer, professora de la UdG, ha parlat de la importància de fer visible entre els clients les iniciatives de les empreses per  millorar la seva sostenibilitat per aconseguir d’aquesta manera la seva complicitat i implicació. I Lucia Gusmaroli, project manager del Catalan Water Partnership , ha dut a terme una ponència sobre la gestió sostenible de l’aigua en el sector.

Trajectòria de sostenibilitat

Una quarta part dels càmpings gironins han estat reconeguts per l’Associació per la seva màxima excel·lència en sostenibilitat. Disposen de nombrosos certificats atorgats per entitats externes que deixen constància de la seva trajectòria en qualitat ambiental, en inversions constants i en un treball a favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Es tracta de certificats com són l’ISO14001, Biosphere, IDA Dark Sky, ISO9001, EMAS, Distintiu de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya i CETS Carta Europea del Turisme Sostenible, atorgats per la implantació de sistemes de gestió ambiental i per haver aconseguit un equilibri entre les dimensions econòmica, sociocultural i el medi ambient.

Per altra banda, els càmpings gironins han invertit aquesta temporada 30 milions d’euros per reforçar la seva aposta per la sostenibilitat  amb projectes de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions. Gairebé tots els càmpings disposen de plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques per subministrar energia a les instal·lacions. També han invertit en  instal·lacions d’energia geotèrmica, en equipar els establiments amb carregadors de vehicles elèctrics i en l’adquisició de vehicle elèctrics

Altres notícies relacionades

Arxiu

Segueix-nos!