Tornar enrere

28 de juny de 2023

LLAGOSNET – Entrevista a Anna Genover del Càmping Sant Pol

Anna Genover i Mas, ens explica l’evolució del Càmping Sant Pol cap a un model de gestió més sostenible en una entrevista en motiu del lliurament del certificat d’estalvi de recursos emès per LLAGOSNET. Aquest certificat reconeix a les empreses que aposten per productes de neteja eco-certificats i quantifica l’estalvi en el consum de petroli, plàstic i CO2.

Anna Genover i Mas – Càmping Sant Pol

Gironina de naixement i ganxona d’adopció. Llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. Diplomada en cinematografia per la UCLA i Màster de turisme per la “Universitat Genover”. També soc mare i escriptora. Actualment tinc tres novel·les juvenils publicades i l’any que ve, es publicarà la que serà segur “best seller”.

“Què preservaries d’aquest càmping? Els arbres, papa, els arbres.”

La família Genover té una llarga trajectòria en el sector càmping. Com varen ser els inicis i qui hi ha darrere daquest establiment amb més de 60 anys dhistòria?  

Crec que va ser a segon de bàsica que a l’escola em van preguntar allò de “professió dels pares” i jo tota orgullosa vaig respondre, campistes. Aquella resposta va implicar una trucada a casa i aquell mateix vespre la mare em va ensenyar la paraula “empresari”. Els pares van obrir el nostre primer càmping l’any 1968 a l’Alt Empordà. Després l’any 1994 vàrem adquirir el Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols i el 1999 el Punta Milà de l’Escala.

Personalment des de l’1 de juny del 94 estic aquí al Sant Pol al capdavant del càmping.

O sia que sí, que des de petita he mamat càmping igual que els meus germans, però només la meva germana ha estat la que va néixer, com qui diu, al càmping, perquè se li va acudir néixer en temporada alta 😉 Tots vàrem ajudar essent marrecs en el negoci perquè ens ho agafàvem com una distracció més i quan estàvem cansats d’anar en bici, nedar, collir petxines, fer cabanes als arbres – aleshores no hi havia consoles, ni internet i els telèfons estaven lligats a un cable – ajudàvem venent gelats, tallant gel o el que ens manessin.

“Hem passat de ser campistes a ser artesans de felicitat.”

I tot i que de ben joves ens vàrem implicar en el negoci, cap de nosaltres vàrem estudiar una carrera relacionada amb turisme. Però tornant a l’alma materla passió del pare pel món del càmping i el convenciment que la unió fa la força també el va portar a implicar-se amb  l’Associació de Càmpings de Girona i fer-la una entitat amb cara i ulls perquè representés i ajudés a tots els empresaris del sector en les diferents branques que implica aquest negoci turístic, i més especialment en fer promoció a l’estranger. Més endavant també va voler consolidar la Federació Catalana per no haver de dependre de Madrid. D’ençà que el pare no hi és som els quatre que portem l’empresa i des de fa un parell d’anys també comptem amb l’ajuda del nebot que aporta sàvia nova. El món del càmping ha evolucionat com tot, tanmateix nosaltres intentem mantenir aquell esperit de vacances en llibertat en plena natura que els caracteritzava. El nostre plus ara és donar més serveis, més tecnologia i més comoditat, pot ser per això hem passat de ser campistes a ser “artesans de felicitat”.

Càmping Sant Pol – Sant Feliu de Guíxols

Quan i per què decidiu introduir la sostenibilitat en la gestió del càmping?

‘A mesura que els productes de neteja han evolucionat amb efectivitat, hem passat de tenir productes només respectuosos amb el medi ambient a ecològics.” 

El nostre pare fou dels primers que va introduir plaques solars per tenir aigua calenta a les dutxes. Parlo dels anys 70. Aleshores va ser un desastre perquè la tecnologia era massa incipient i no va ser capaç de donar aigua calenta suficient per a tothom i a tota hora. Pot ser sí que ens ve d’herència el tema de la sostenibilitat, perquè una de les coses que em va preguntar el pare un cop vaig tancar la primera temporada al Sant Pol va ser: “Què preservaries d’aquest càmping? Els arbres, papa, els arbres.” Uns quants anys més tard vàrem ser el segon càmping d’Europa en tenir certificacions com l’EMAS, ISO 14001 i Distintiu de la Generalitat. No els vàrem poder mantenir perquè som massa petits, però perseverem en conservar i potenciar el medi natural.

Quines de les accions que heu dut a terme per a la protecció del medi ambient destacaries?

Hem millorat amb les plaques solars, hehehe! Broma. Hem fet molta feina, des de plaques solars per l’aigua calenta fins apostar per una jardineria de baix requeriment hídric i mediterrània, instal·lant ploramiques (el conegut gota a gota) a totes les plantes, o la instal·lació d’una lluerna refractant a la cuina per poder treballar amb llum solar, instal·lar bungalous que aprofiten la llum del sol amb bones finestrals,  amb teules de fang, i amb una construcció especial per evitar la condensació amb un moviment intern d’aire natural. També hem tingut cura de la contaminació lumínica i totes les làmpades exteriors estan pensades per il·luminar només els caminois, amb bombetes de baix consum i controlades amb dispositius que els engeguen quan la llum del sol desapareix o que s’apaguen o s’encenen segons detecten presència. Recordo quan poc després d’instal·lar-ho va haver un eclipsi solar a les 12 del migdia i els llums es van encendre. El sistema funciona bé! També vàrem apostar per anular les bosses de plàstic a la botiga i n’oferíem de roba a un euro però que si la tornaven amb bon estat i neta retornàvem els diners. Vàrem preferir tenir ampolles de vidre retornables al bar i evidentment anular productes que malmetessin el medi ambient com és el lleixiu. A mesura que els productes de neteja ecològics han evolucionat amb efectivitat hem passat de tenir només respectuosos amb el medi ambient a ecològics.

En matèria de neteja i higiene també heu iniciat transició ecològica. Ens podries explicar com?  

Fàcil resposta, amb Llagosnet que ho feu tot molt fàcil. 

El càmping Sant Pol ha rebut per segon any consecutiu el certificat destalvi de recursos de la mà de Green Care Professional. Quin impacte té sobre els vostres treballadors i clients?

Sincerament no tinc dades empíriques que demostrin el meu anhel d’influencer mediambiental però sí que puc dir que intentem conscienciar a tothom que treballa amb nosaltres de la importància d’emprar productes que no malmetin el medi ambient i fer-ho amb les mesures i quantitats adequades  segons cada producte. Quan als clients, bàsicament valoren la netedat i la higiene del recinte, siguin a lavabos i dutxes públiques, com als bungalous,  piscina, restaurant i bar. Sí que algun alemany  i holandès que són els més conscienciats mediambientalment parlant, m’han felicitat per aquesta decisió, però encara és molt minoritari.  De debò que aquestes accions les fas perquè hi creus, perquè saps que són necessàries per les persones,  pels animals i per les plantes i pels mars i per l’aire que respiren, i no ho fas pas per rebre reconeixement. Si impacta positivament a tercers voldrà dir que anem bé i  satisfarà el nostre ego 😉

Altres notícies relacionades

Arxiu

Segueix-nos!