Tornar enrere

2 de maig de 2019

S’entrega la beca 2019 de l’Observatori Astronòmic del càmping Bassegoda Park

El passat 30 d’abril es va fer entrega de la beca 2019 de l’Observatori Astronòmic Albanyà (OAA), situat al càmping Bassegoda Park, que ha estat per a Robert Vila, estudiant de primer de batxillerat de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. El nom ha estat desvetllat en un acte celebrat a la sala Toni Montal de La Cate de Figueres. L’esdeveniment va comptar amb la presència de nombrosos alumnes dels centres participants, pares, mares, professorat i els responsables de l’Observatori Astronòmic Albanyà.

Vila ha superat els tres dies de formació intensiva a l’OAA, entre l’1 i el 3 d’abril, tot destacant per sobre de la resta d’estudiants amb una nota final de 10 sobre 10. Aquest any, hi ha hagut tres finalistes de la beca, amb notes superiors a 8 tots ells: Hala Masri (Centre Escolar Empordà, de Roses); Oliver Pérez (Institut Illa de Rodes, de Roses); i Joan Quirante (Institut de Vilafant).

Robert Vila, doncs, gràcies al seu talent i excel·lència mostrats durant la formació a l’Observatori Astronòmic Albanyà, és mereixedor de la beca de l’Observatori d’enguany, que li permetrà formar part de l’expedició científica europea Shelios – Perseids 2019, amb l’objectiu d’observar aquesta pluja de meteors des del desert del Sàhara. L’expedició dura des del 8 d’agost fins al 21 del mateix mes. Durant l’acte, també es van entregar els diplomes acreditatius a tots els alumnes que han participat d’aquesta experiència astronòmica.

Els responsables de l’OAA (Juan Carlos Casado, el seu president; i Pere Guerra, el seu director) es mostraven satisfets de la rebuda i el nivell dels alumnes en aquesta nova edició de les beques de l’Observatori Astronòmic Albanyà. Pere Guerra afirmava que el rendiment dels alumnes «va ser absolutament increïble, a nivell acadèmic i humà […] Pares i mares: podeu estar orgullosos dels vostres fills». Guerra va insistir en l’alt nivell que havien portat els alumnes i en l’alt nivell que des de l’Observatori se’ls havia exigit: «Aquest any, encara ho hem posat més difícil. Vam dir que es necessitaria resiliència», i els alumnes se n’han sortit amb escreix.

D’altra banda, Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres i també professor durant la formació dels alumnes de la beca, va convidar els estudiants a formar part de la Societat, per realitzar observacions astronòmiques més enllà de la formació acadèmica dels estudiants.

Sobre l’Observatori Astronòmic Albanyà

L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i adjacent al càmping Bassegoda Park. Aquest es va convertir en el primer campament Starlight de la Península Ibèrica. D’altra banda, l’excepcional qualitat del cel d’Albanyà va fer que Albanyà es convertís en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat el 2017. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l’estiu de 2017 i, en la seva primera temporada, ja va acollir més de 5.000 visitants. En les temporades successives, l’OAA ha anat rebent milers de visitants que descobreixen de primera mà la divulgació astronòmica i la passió pel cel únic d’Albanyà.

Altres notícies relacionades

Arxiu

Segueix-nos!